Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran’a yapılanın adı haydutluktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in Gazze, Lübnan, Yemen, Suriye ve son olarak İran’a gerçekleştirdiği saldırıların tanım ve tarifi haydutluktur” diye konuştu.

Gasp dehşeti kamerada: Korku dolu anlar

Bursa’da şüpheli Onur Ö., otobüsten inip yürüyen D.K. adlı kadını takip ederek, yol kenarındaki otluk alanda, bıçakla, 310 TL’sini gasp etti.

Cemal Enginyurt’un CHP’yle ilgili sözleri sosyal medyada gündem oldu

CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, katıldığı bir açılışta yaptığı konuşmayla gündem oldu. Enginyurt’un CHP’ye dair sözleri sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

BM’den uluslararası topluma çağrı: Gazze, insan yapımı bir kuraklıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, “Gazze’ye gelen yakıta 100 günden uzun süredir uygulanan mevcut abluka sona ermezse, çocuklar susuzluktan ölmeye başlayacak.” dedi.

Terörist anmasına izin vermediği için merkeze çekilmişti: Dikkat çeken paylaşım geldi

PKK terör örgütünün kurucularından Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun için yapılan anmaya müdahale ettiği gerekçesiyle görevden alınarak merkeze çekilen eski Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, sosyal medya paylaşımı ile dikkat çekti. Tekbıyıkoğlu, Mahmut Esat Bozkurt’un “Mustafa Kemal, Talat, Enver; bu üçüne uzanan dilleri kudretim olsa kökünden keserdim” sözünü alıntılayarak İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimlerinden Talat Paşa’nın fotoğrafını paylaştı.

Dünyanın kör noktası: Baltık ülkeleri, silahlarını Rusya’ya doğrulttu

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Baltık ülkeleri ve komşu devletler askeri hazırlıklarını hızlandırdı. İsveç, savunma harcamalarını artırmak için 27 milyar euro borçlanmaya hazırlanırken Finlandiya da mayınları yasaklayan anlaşmadan çekildi. İsveç maliye bakanı askeri hazırlıklarının sebenini “çocuklarımız Rusça konuşmasın diye yapıyoruz” sözleriyle açıkladı.