Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Osaka, 65 Yaş Üstü Kişilerin ATM Kullanımını Telefonla Görüşürken Yasakladı

Japonya’nın Osaka kentinde telefon dolandırıcılığı vakalarının artmasıyla birlikte 65 yaş ve üstü kişilerin cep telefonuyla görüşürken ATM’leri kullanması yasaklandı. Bu karar, şehirde yaşlıları koruma amaçlı alınan en sert önlemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın temel hedefi, dolandırıcıların genellikle yaşlıları arayarak kendilerini akraba veya kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep etmelerini engellemek. Yerel basında yer alan bilgilere göre, cezai yaptırım olmasa da yeni uygulama ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

20 Milyar TL Dolandırıcılık Kaybı Japonya Ulusal Polis Teşkilatı verilerine göre, sadece 2024 yılında telefon dolandırıcılığı kaynaklı kayıplar 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde bir artışı temsil ediyor. Kurumsal olaylar hariç, mağdurların büyük çoğunluğu 75 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşmaktadır.

Geçtiğimiz ay açıklanan bir diğer önlem ise 75 yaş üstü kişilerin günlük para çekme ve havale limitlerinin 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırılması oldu. Yeni düzenleme çerçevesinde, Osaka’daki bankalara ATM’lerin yakınına uyarı afişleri yerleştirme ve müşterilere bilgilendirme yapma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, ön ödemeli kart satan işletmeler de müşterilerin güvende olduğunu teyit etmekle yükümlü olacak.

Diğer büyük şehirler de benzer dolandırıcılık vakalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirler çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka uyarı sistemleri gibi adımlar atarak dolandırıcılığa karşı mücadele ediyorlar.

Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, yeni düzenlemenin sadece dolandırıcılığı değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da hedeflediğini belirtti. Hamaoka, “Japonya’da toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmadığı gibi, ATM’lerde de telefon kullanımı sosyal bir tabu haline gelmeli” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran’a yapılanın adı haydutluktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in Gazze, Lübnan, Yemen, Suriye ve son olarak İran’a gerçekleştirdiği saldırıların tanım ve tarifi haydutluktur” diye konuştu.

Gasp dehşeti kamerada: Korku dolu anlar

Bursa’da şüpheli Onur Ö., otobüsten inip yürüyen D.K. adlı kadını takip ederek, yol kenarındaki otluk alanda, bıçakla, 310 TL’sini gasp etti.

Cemal Enginyurt’un CHP’yle ilgili sözleri sosyal medyada gündem oldu

CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, katıldığı bir açılışta yaptığı konuşmayla gündem oldu. Enginyurt’un CHP’ye dair sözleri sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

BM’den uluslararası topluma çağrı: Gazze, insan yapımı bir kuraklıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, “Gazze’ye gelen yakıta 100 günden uzun süredir uygulanan mevcut abluka sona ermezse, çocuklar susuzluktan ölmeye başlayacak.” dedi.

Terörist anmasına izin vermediği için merkeze çekilmişti: Dikkat çeken paylaşım geldi

PKK terör örgütünün kurucularından Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun için yapılan anmaya müdahale ettiği gerekçesiyle görevden alınarak merkeze çekilen eski Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, sosyal medya paylaşımı ile dikkat çekti. Tekbıyıkoğlu, Mahmut Esat Bozkurt’un “Mustafa Kemal, Talat, Enver; bu üçüne uzanan dilleri kudretim olsa kökünden keserdim” sözünü alıntılayarak İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimlerinden Talat Paşa’nın fotoğrafını paylaştı.

Dünyanın kör noktası: Baltık ülkeleri, silahlarını Rusya’ya doğrulttu

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Baltık ülkeleri ve komşu devletler askeri hazırlıklarını hızlandırdı. İsveç, savunma harcamalarını artırmak için 27 milyar euro borçlanmaya hazırlanırken Finlandiya da mayınları yasaklayan anlaşmadan çekildi. İsveç maliye bakanı askeri hazırlıklarının sebenini “çocuklarımız Rusça konuşmasın diye yapıyoruz” sözleriyle açıkladı.