Yeni iddia kafaları karıştırdı! 15 bin yıllık fark ortaya çıktı

Yaklaşık 50.000 Yıl Önce Neandertaller ile Modern İnsanlar Arasında Çiftleşme Olayı Gerçekleşti!

Yapılan araştırmalara göre, Avrupa’da modern insanlar ile Neandertaller arasında yaklaşık 50.500 ile 43.500 yıl önce çiftleşme olayı yaşandı. Afrika dışındaki tüm insan topluluklarında ise %2 oranında Neandertal DNA’sı bulunuyor. Bu durum, Avustralya yerli topluluklarında da benzer DNA izlerinin olmasıyla, insanların kıtaya sadece 50.000 yıl önce ulaşmış olabileceği sonucunu doğuruyor.

Ancak arkeolojik bulgular, genetik iddialarla tam olarak örtüşmüyor. 2017 yılında Avustralya’nın kuzeyindeki Madjedbebe kaya sığınağında yapılan bir çalışmada taş aletler ve boya kalıntıları bulundu ve bu bulguların en az 65.000 yıl öncesine ait olabileceği açıklandı. Ancak bölgedeki kum hareketleri, eserlerin olduğundan daha eski görünmesine neden olabiliyor.

Allen ve O’Connell, Sahul kıtasına yerleşimin, genetik ve çoğu arkeolojik kanıtla uyumlu olarak 43.000-54.000 yıl önce gerçekleştiğini iddia ediyorlar.

Ancak Batı Avustralya Üniversitesi’nden Peter Veth, mevcut DNA analizlerinin henüz erken aşamada olduğunu ve arkeolojik verileri test etmek için yeterince güçlü olmayabileceğini belirtiyor.

Griffith Üniversitesi’nden Adam Brumm ise Endonezya’daki Sulawesi’de en az 51.200 yıl öncesine ait kaya sanatı buluntularına dikkat çekerek, bu eserleri üreten grubun 65.000 yıl önce Sahul’a ulaşmış olabileceğini belirtiyor.

Brumm, arkeolojik kanıtların Allen ve O’Connell’ın teorisini henüz çürütmediğini ancak gelecekteki bulguların bu konuda önemli etkileri olabileceğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, arkeolojik ve genetik kanıtlar arasındaki uyumsuzluğun büyük veri eksikliklerinden kaynaklandığını ve Avustralya’ya yapılan insan göçünün kesin tarihine henüz netlik kazandırılamadığını belirtiyorlar.

Related Posts

Google’ın yeni özelliği Avrupa’yı harekete geçirdi

Google’ın yapay zeka destekli yeni arama özelliği Avrupa Birliği’ndeki bazı yayıncılar tarafından haksız rekabet ve içerik gaspı olarak değerlendirildi. Gelen şikâyetler üzerine Avrupa Komisyonu, Google hakkında ön inceleme başlattı.

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

Uzay yarışına damga vuracak gelişme: Yeniden kullanılabilir roket testi geçti

Çin’in önde gelen ticari roket firması LandSpace, yeniden kullanılabilir Zhuque-3 roketinin ilk aşama itki sistemine yönelik kritik bir yer ateşleme denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli gelişme, roketin 2025 yılı için planlanan ilk uçuşuna …

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.