Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’nin Konut Piyasasında Pandemi Sonrası Durum

Son yapılan Betam araştırmasına göre, pandemi sonrasında Türkiye genelinde konut fiyatlarında balon oluştuğu tespit edildi. Ancak çoğu bölgede 2023 yılından itibaren bu balonların sönmeye başladığı belirtildi. En uzun süren balonlar Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gözlemlenirken, en yüksek fiyat artışı ise Adana ve Mersin’de yaşandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sonrasında artan konut talebiyle birlikte konut fiyatlarında olağandışı artışlar yaşandığı ve her bölgede fiyat balonlarının oluştuğu belirlendi. Ancak 2023 yılı Ağustos ayından itibaren sıkı para politikasının etkisiyle bu balonların büyük ölçüde sönmeye başladığı açıklandı. TCMB verilerine göre, halen konut balonlarının devam ettiği bölgeler arasında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve TRB grubundaki bazı bölgeler yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu En Uzun Süreli Balonlarla Öne Çıkıyor

Araştırma sonuçlarına göre en uzun süreli konut balonları TRB ve TRC bölgelerinde gözlemlendi. Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’yi kapsayan TRB bölgesinde balonun 35 ay sürdüğü tespit edildi. Diğer yandan Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i kapsayan TRC bölgesinde balonun 2021 Nisan’da başladığı ve 2024 Mart’ta sona erdiği belirtildi.

En Yüksek Artış Adana ve Mersin’de

En büyük fiyat artışı Adana ve Mersin (TR62) bölgesinde yaşandı. 2021 Ağustos ile 2023 Ağustos arasında fiyatlar yüzde 112,7 oranında arttı. Ankara, Aydın-Denizli-Muğla, Konya-Karaman ve Edirne-Kırklareli-Tekirdağ bölgelerinin de yüksek balon artışları yaşadığı görülüyor. Yapılan araştırmada 2010-2025 döneminde toplam 23 konut balonunun oluştuğu ortaya çıktı.

Related Posts

Dev gıda şirketi iflasın eşiğine geldi: Konkordato ilan etti

Otel ve restoranlara gıda tedariği yapan Gülhanlar Güven Gıda, konkordato ilan etti. Şirkete üç ay geçici mühlet verildi.

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.