KFC ve Pizza Hut şirketinden açıklama: Binlerce işçiyi çıkaracaklar

Türkiye genelinde birçok şubesi bulunan ve KFC ile Pizza Hut markalarının franchise işletmeciliğini üstlenen İlkem Şahin’e ait İş Gıda A.Ş. 7,7 milyar TL borç nedeniyle konkordato ilan etti.

Bünyesinde 7 bini aşkın işçinin çalıştığı İş Gıda’nın konkordato ilanının ardından işçilere maaşları ve içerdeki hakları ödenmedi.

Şirket konkordato sonrası yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada “Yum! Brands ile olan iş birliğimizin tek taraflı sona ermesi nedeniyle tüm restoranlarımızı kapatarak müşterilerimize hizmet vermeyi durdurmak zorunda kaldık” denildi.

‘ÇOK YÜKSEK FAİZLİ KREDİLERE BAŞVURMAK ZORUNDA KALDIK’

4 yıl gibi kısa bir sürede 35 şehirde, 537 restorana ulaştığını belirten İş Gıda A.Ş, “Kazandığımız her bir kuruşu Yum! Brands’in yönlendirmesi doğrultusunda yeni KFC ve Pizza Hut restoran açılışlarına yatırdık. Bunun sonucu olarak, 2024’ün son çeyreğinde finansal anlamda zorlanmaya başladık ve çok yüksek faizli kredilere başvurmak zorunda kaldık. Bu esnada hem markalarımızın hem de paydaşlarımızın zarar görmemesi adına Yum! Brands ile görüşmelere başladık. Bu görüşmelerde tüm operasyonların kendilerine devredilmesi de seçenekler arasındaydı. Süreç olumlu bir şekilde ilerlerken, 8 Ocak 2025 tarihinde sözleşmemizi aniden tek taraflı olarak feshederek dört yıllık iş birliğimizi bir anda sonlandırma kararı aldılar. Bunun sonucunda biz de Türkiye genelindeki tüm KFC ve Pizza Hut restoranlarımızın operasyonlarını durdurmak zorunda kaldık” denildi.

Çalışanların mağduriyetine de değinilen açıklamada, işçilerin ödenmeyen ocak maaşlarının şubat ayında ödenmesinin planlandığı belirtildi: “Bugüne kadar düzenli yapılan maaş ödemeleri neticesinde çalışanlarımızın 2025 yılı öncesine dönük bir maaş alacağı bulunmamaktadır. Ancak Yum! Brands’in sözleşmemizi 8 Ocak’ta tek taraflı feshetmesi sonrasında yaşanan zorluklar nedeniyle şirket tarihimizde ilk kez, Ocak ayına ait maaşlar, her zamanki ödeme gününde ödenememiştir. Hukuken, konkordato sürecinde çalışanlar alamadıkları maaşlarını, konkordatonun kesin mühletinde İŞKUR üzerinden alabilirler. Ancak bu sürecin uzun sürmesi ihtimaline karşılık şirketimiz çalışanlarımızın mağdur olmaması adına 5 Şubat’ta ödenmesi gereken ve ödenemeyen Ocak ayı maaşlarını öncelikli olarak görerek, Şubat ayı içerisinde restoranların devirlerini takiben elde edilecek gelirler ile Şubat ayı sonuna kadar ödemeyi planlamaktadır.”

‘İŞTEN ÇIKIŞ İŞLEMLERİNE BAŞLANACAK’

Açıklamada işçilerin işten çıkarılacağı da ifade edilerek, “Sözleşmemizin Yum! Brands tarafından feshedilmesine bağlı olarak faaliyetlerimizin durması nedeniyle zorunlu ve feshin son çare olması ilkesine uygun şekilde, İş Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında işten çıkış işlemlerine başlanacaktır. İşten çıkış işlemleri kapsamında çalışanlarımızın varsa kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve izin alacakları yasal olarak saklıdır” denildi.

İŞÇİLER: KONKARDATO ÇAĞRISI SUNÎ, ŞİRKETİN GEÇMİŞ KAYITLARININ İNCELENMESİ GEREK

Mağdur edilen işçiler ise yaptıkları açıklamada, işverenin, çalışanların senelerce ödenmeyen primleriyle 50 milyonluk bir malikane satın aldığını belirterek, “nasıl rahat oturuyorsunuz” diye sordu. Açıklamada şunlar dendi: “İki uluslararası dev firmanın franchise ortaklıklarının bozulmasının faturası biz işçi ve emekçi insanlara kesiliyor. İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan (konkardato) çağrısı sunî olup, şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir. Krispy Kreme, ve İş Teknik’e devredilen maddi ve gayri maddi varlıklar incelenmelidir. Maddi zorluklar yaşadığımız süreçte Peyman’dan alınan kredinin farklı amaçlar için kullanıldığını düşünmekteyiz. İlkem şahine ait olan Jant fabrikası, tedarik sorunları yaşadığımız bir dönemde satın alındı. Maddi ve manen zorlandığımız bu dönemde Krispy Kreme şubeleri açıldı. Burada ocak ayında günlerce çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi.”

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Erdoğan’dan Özgür Özel’e Almanya eleştirisi: ‘AK Parti’yi şikâyet etmeye gitti’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in Almanya ziyaretini eleştirdi ve “AK Parti’yi şikâyet etmeye gitti” ifadelerini kullandı.

Saraçhane mitinginin ardından 42 gözaltı: Gözaltı süresi uzatıldı

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. günü için Saraçhane’de düzenlenen CHP mitinginde 42 kişi, polisin sert müdahalesiyle gözaltına alındı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, gözaltına alınanların gözaltı süresi 1 gün uzatıldı. Gözaltına alınan 42 kişiden biri olan gazetemizin muhabiri Engin Deniz İpek, dün gece serbest bırakılmıştı.

İstanbul’un dev hastanesi iflas etti

33 yıldır Kadıköy’de hizmet veren Özel Aksu Göztepe Hastanesi, yaşadığı mali sıkıntıların ardından geçtiğimiz aylarda konkordato ilan etmişti. 3 aylık sürede hükümlülüklerini yerine getiremeyen hastane ve Aksu Holding hakkında mahkeme iflas kararı verdi.

Mansur Yavaş, Saraçhane mitingine neden katılmadığını açıkladı

ABB Başkanı Mansur Yavaş, dün akşam Saraçhane’de “100 KARASI” sloganı ile düzenlenen mitinge, Dünya Kentler Zirvesi Belediye Başkanları Forumu’na katılacağı için katılım sağlayamayacağını açıkladı.

Muhalife uyku haram

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonda eski başkan Tunç Soyer ve CHP
İl Başkanı dahil 126 kişi gözaltına alındı. CHP ‘Senaryo aynı amaç siyasi’ diye sert çıktı.

CHP kurultay davasında yeni gelişme

Son dakika… CHP kurultay davasında yeni gelişme yaşandı. Kurultay davası asliye ceza mahkemesinde görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemenin görevsizlik kararının kaldırıldığını duyurdu.