Van’da Alabalık Üretimi Artıyor

Van’da Çiftlik Balıkçılığı Teşvik Ediliyor

Van’da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında sağlanan teşviklerle sayıları artan tesislerde yılda 4 bin ton alabalık üretimi yapılıyor. Van Gölü’nde yaşayan inci kefali sayesinde balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı haline geldiği kentte, devletin sağladığı desteklerle çiftlik balıkçılığı da gelişiyor.

Gürpınar, Çatak, Erciş, Muradiye ve Bahçesaray ilçelerindeki akarsu ve barajlara kurulan alabalık üretim tesisleri, bölgenin ekonomik kalkınmasına ve balıkçılığın gelişmesine katkıda bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında sağlanan hibe desteklerle kurulan tesislerde yıllık yaklaşık 4 bin ton alabalık ve 45 milyon alabalık yavrusu üretiliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bünyamin Hakan, ilde uygulanan devlet teşvikleriyle balık üretiminin her geçen gün yaygınlaştığını ifade etti. Kentin inci kefali ve alabalık potansiyelini korumak amacıyla yapılan çalışmalara değinen Hakan, “Su kaynakları bakımından zengin olan ilimizde devlet teşvikleriyle sayıları artan tesislerde yılda 4 bin ton alabalık ve 45 milyon yavru balık üretiliyor. Son 5 yılda desteklerden faydalanan 405 kişiye yaklaşık 8 milyon 112 bin lira ödeme yapıldı.” şeklinde konuştu.

Bölgede balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini belirten Hakan, “Van Gölü’nün etrafında önemli su kaynaklarına sahibiz. Bakanlığımızın destekleriyle tesislerimizi en iyi noktaya taşıyacağız. Binlerce insanımızın ekmek kapısı olan bu kaynaklarımızı koruyoruz. Gürpınar ilçesindeki bir alabalık tesisine Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yaklaşık 5 milyon hibe desteği verildi. Üreticilerimizin her zaman yanındayız.” dedi.

Gürpınar ilçesinde 240 ton balık kapasiteli tesisin sahibi Ferdi Öztunç, çevre illerin alabalık ihtiyacını karşıladıklarını ve yılda 240 ton alabalık ürettiklerini belirtti. Öztunç, Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları destekle balıkçılıklarını geliştirmeyi hedeflediklerini ve ekonomiye katkı sunmayı amaçladıklarını vurgulayarak, “Geçen yıl aldığımız yaklaşık 5 milyon lira hibe desteğiyle tesisimizi büyüttük. Hedefimiz daha fazla üretim yapmak.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 füzesinden tam isabet

Baykar tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı mini seyir füzesi KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) üzerinden yapılan ilk atış testinde havadaki hedefleri tam isabetle vurdu. Bu tarihi test, Türkiye’nin insansız ve akıllı silah teknolojilerinde ulaştığı üst düzey kabiliyeti gözler önüne serdi.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …

Kamu işçilerine ikinci zam teklifi

Hükümetin 600 bin kamu işçisi için ikinci zam teklifi 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 17, ikinci 6 ayı için yüzde 10 oldu.

ABD’de mal ticareti açığı mayısta yükseldi

ABD’de mal ticareti açığı, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 11,1 artarak 96,6 milyar dolara çıktı.

Jeopolitik gerilim borsayı sarstı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,32’lik düşüşle 9.418,52 puandan tamamladı. İşlem hacminin 78,3 milyar liraya ulaştığı günde, yatırımcılar karışık sinyallerle yön aradı. Bankacılık endeksi yüzde 0,16, holding endeksi ise yüzde 0,02 …